|
proste włosy (malinka) |
|
|
moją zmorą sa falujące włosy, ni to prost enito kręcone, niestety nie da się ich wyprostować na dłużej jak n apół godziny, potem, sszczególnie w wilgotne deszczowe dni puszą się i faluję!!!znacie jakiś dobry środek-żel, pastę, cokolwiek co pozwoli utrzymać proste włosy??? (więcej...) |
|
|
mój sposób na puszące się i kręcone włosy (Szimi) |
|
|
Od zawsze miałam pofalowane włosy, a dodatkowo puszyły się strasznie. Od 4 lat stosuję po myciu sposoby fryzjerskie. Czyli nakładam wygładzającą odżywkę, potem suszę na okrągłej szczotce, a następnie prostuję prostownicą. Wiem, że nie jest zdrowa metoda, ale włosy mi się nie przetłuszczają więc myję praktycznie raz w tygodniu i ten zabieg również robię raz w tygodniu. Czasami tylko poprawiam grzywkę, ale efekt jest raczej na cały tydzień. (więcej...) |
|
|
trwałe prostowanie (Emka) |
|
|
Czy można mieć trwale proste włosy? Czy są już jakieś cuda techniki na takie wymagania. Mam niesforne loki, których nienawidzę. Czekam na posty. (więcej...) |
Włosy kręcone
Kręcone włosy i falowane można rozprostować prostownicą, używając środków stylizujących włosy przeznaczonych do tego celu lub nakręcając je na grubą szczotkę, ewentualnie w salonie fryzjerskim. Podobnie w przypadku, gdy chcemy mieć kręcone włosy – można je nakręcić na papiloty, wałki itp. lub też zrobić trwałą ondulację.
Rzadkie włosy
Łysienie, które powoduje, że włosy stają się coraz słabsze i rzadsze, może mieć podłoże genetyczne lub być uwarunkowane innymi czynnikami: zaburzeniami w funkcjonowaniu układu hormonalnego (ciąża, menopauza, schorzenia tarczycy), nerwowego (stres, silne, dramatyczne przeżycia), przebytymi chorobami zakaźnymi (gruźlica, zapalenie płuc), celiakią (związaną z nietolerancją glutenu), chorobami skóry np. łuszczycą, grzybicą skóry (włosy stają się kruche, łamliwe), zażywaniem środków antykoncepcyjnych (w niektórych znajdują się hormony męskie), wskutek zatrucia substancjami toksycznymi (rtęć). Włosy rzedną, a z czasem zupełnie wypadają wskutek chemioterapii, stosowanej w przypadkach nowotworów.
Budowa włosa
Powszechnie znane jest powiedzenie „dzielić włos na czworo”, co w rozumieniu potocznym oznacza zbyt dogłębną analizę tematu lub problemu. Osoba „dzieląca włos na czworo” jest nazbyt skrupulatna, dociekliwa, niepotrzebnie zajmuje się jakimś dylematem. Tymczasem, gdyby faktycznie podzielić włos na części, to dałoby się zauważyć, że składa się on nie z czterech a z trzech części. Jedną z nich stanowi osłonka, zbudowana z nawarstwionych komórek.